vrijdag 26 januari 2024

Poetin toont weer 'bereidheid' tot onderhandelen

De Russische president Vladimir Poetin heeft volgens de nieuwssite Bloomberg opnieuw laten weten dat hij bereid is om te onderhandelen over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne. Dat zou zijn gebeurd door 'twee mensen met nauwe banden met het Kremlin' die 'indirect hebben laten weten dat hij open staat voor gesprekken, eventueel ook over veiligheidsgaranties voor Oekraïne'. 

Deze boodschap was bedoeld voor prominente Amerikaanse regeringsfunctionarissen, aldus Bloomberg. Poetin zou mogelijk bereid zijn om de eis te laten vallen dat Oekraïne een neutrale positie moet krijgen. Zelfs het Russische verzet tegen het lidmaatschap van de NAVO voor Oekraïne zou gestaakt kunnen worden. 

Bloomberg veronderstelt dat ook dit weer is bedoeld om verdeeldheid te zaaien onder de bondgenoten van Oekraïne en dat daarmee de inspanningen van president Volodimir Zelenski te niet worden gedaan om steun te verwerven voor zijn vredesplan. Dit vredesplan voorziet in de volledige terugtrekking van de Russische troepen. 

Het is niet voor het eerst dat Amerikaanse nieuwsmedia melding maken van de vermeende bereidheid van Poetin om te onderhandelen. Vorige maand kwam de New York Times er al mee op de proppen. Toen heette het nog dat Poetin bereid was een wapenstilstand te ondertekenen als Oekraïne en het Westen bereid zouden zijn om de door Rusland bezette gebieden op te geven. 

Poetin zelf zei op een persconferentie op 14 december dat dat oorlog alleen eindigt als hij al zijn doelen heeft bereikt. Die doelen zijn 'denazificatie, demilitarisatie en een neutrale status voor Oekraïne'.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: