dinsdag 9 januari 2024

Hongarije blijft moeilijk doen over steunpakket EU

De Hongaarse premier Viktor Orbán.
Hongarije is alsnog bereid om in te stemmen met het steunpakket van 50 miljard euro aan giften en leningen van de Europese Unie voor Oekraïne. Dat meldt de nieuwssite Politico. Er is wel een voorwaarde verbonden aan het intrekken van het Hongaarse veto, want in feite gaat het maar om een kwart van het totaal, want de 50 miljard euro is bedoeld voor de komende vier jaar.

Volgens een diplomaat die op de hoogte is van de onderhandelingen over het steunpakket voor Oekraïne tussen de Hongaarse regering en de Europese Commissie moet ook voor elke volgende tranche van 12,5 miljard euro weer de instemming worden verkregen van Hongarije. 

Dat biedt premier Viktor Orbán de kans biedt om over een jaar opnieuw dwars te gaan liggen, in de hoop daarmee voor eigen gewin geld los te krijgen. Afgelopen december wist Orbán nog 10,5 miljard euro los te krijgen van het EU-geld dat is 'bevroren' omdat de Hongaarse regering de rechtstaat uitholt.

Het steunpakket voor Oekraïne staat op de agenda van een vergadering van de ambassadeurs van de EU-lidstaten op 10 januari. Dan moet niet alleen duidelijk worden of Hongarije onder voorwaarde instemt met het steunpakket, maar ook of de andere 26 lidstaten de Hongaarse voorwaarde accepteren.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: