donderdag 18 januari 2024

EU-hof: kabinet mag info MH17 geheim houden

De Nederlandse overheid mag documenten, die mogelijk informatie bevatten over de situatie in het luchtruim boven het oosten van Oekraïne in aanloop naar het neerhalen van MH17, geheimhouden. Dat is de - voorlopige - uitkomst van een juridische procedure van RTL Nieuws.
  Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg heeft dat bekendgemaakt. De informatie valt niet onder transparantieregels die gelden voor de overheid. Met andere woorden: de overheid hoeft ze niet te openbaren. 

De uitspraak is onderdeel van een langlopende procedure van RTL Nieuws met als doel inzichtelijk te maken wat er voorafgaand aan de MH17-ramp binnen de overheid bekend was over de (on-)veiligheid van het Oekraïense luchtruim. Bijvoorbeeld of er gewaarschuwd is voor de aanwezigheid van luchtafweergeschut in het oosten van Oekraïne. 

Deze procedure begon in 2015 met een beroep op de toenmalige Wet openbaarheid van bestuur (Wob, inmiddels vervangen door de Woo) bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. RTL Nieuws wilde meer weten over meldingen in een Europees systeem, Eccairs genaamd. In dit systeem worden meldingen over incidenten in het luchtruim geplaatst. 

De procedure is via een rechtszaak bij de rechtbank Midden-Nederland en hoger beroep bij de Raad van State bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg beland. De Raad van State verwees de zaak naar de hoogste Europese rechter door, om - kort gesteld - te checken of het verzoek van RTL Nieuws überhaupt wel onder de Wob (of Woo) valt. En daarvan heeft het Hof dus beoordeeld dat dit niet zo is. 

De reden dat de informatie geheim moet blijven, is dat piloten of luchtvaartmaatschappijen anders mogelijk terughoudend zouden zijn met melden. Dat belang weegt zwaarder dan openbaarheid, bevestigt het Europese Hof. Media kunnen ook op andere manieren aan informatie komen, voegen de rechters toe. 

De Raad van State is nu weer aan zet. De uitspraak van het Hof is niet bindend, maar wel een 'zwaarwegend advies', aldus Roger Vleugels, juridisch adviseur in de zaak namens RTL Nieuws. De Raad van State, de hoogste rechter van Nederland, kan het advies naast zich neerleggen of opvolgen. Een tussenweg is dat de Raad de zaak nog eens inhoudelijk gaat behandelen, schriftelijk of met een zitting. 

Bron: RTL Nieuws

Geen opmerkingen: