dinsdag 16 januari 2024

Poolse grensblokkades voorlopig beëindigd

De blokkade van Poolse transporteurs bij de grensovergangen Krakovets-Korczowa en Rava-Roeska is vanmiddag om drie uur opgeheven. Het vrachtverkeer is inmiddels weer op gang gekomen in beide richtingen. Er stonden vanmiddag bijna 700 vrachtwagens te wachten om Oekraïne binnen te komen. Op zaterdag 6 januari werd de blokkade van de grenspost Medika-Sjeheni al beëindigd.

De Poolse minister van Infrastructuur Dariusz Klimczak wist eerder vanmiddag een akkoord te bereiken met de transportbedrijven die boos zijn vanwege de hevige concurrentie van goedkoper werkende Oekraïense transportbedrijven. Het waren 'intensieve onderhandelingen', aldus de minister die er een maand lang druk mee was. 

De boze transporteurs hebben wel aangekondigd dat ze de grensovergangen opnieuw blokkeren als er op 1 maart niets is veranderd. Ze willen dat de 'visumvrije' doorgang van hun Oekraïense concurrenten eerder wordt beëindigd. Na de Russische inval besloot de Europese Commissie dat Oekraïense transportbedrijven zonder administratieve rompslomp de Europese Unie binnen mochten. De regeling loopt op 1 juli af.

Ook Poolse boeren zijn boos vanwege deze soepele regeling. Ze ondervinden veel concurrentie van de veel goedkopere landbouwproducten uit Oekraïne. Er zijn nu onderhandelingen gaande over beperking van de Oekraïense export van graan, fruit, groenten, gevogelte, eieren en suiker.

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: