maandag 15 januari 2024

Russische A-50 AWACS mogelijk neergeschoten

Oekraïne heeft volgens de nieuwssite RBC Ukraine een Russische A-50 AWACS uit de lucht geschoten boven de Zee van Azov. RBC zegt dit te hebben vernomen van een niet met naam genoemde militaire bron. Ondervoorzitter Joeri Misjagin van de Oekraïense parlementscommissie voor defensie schrijft op Telegram dat de beide vliegtuigen werden neergeschoten. Officieel is er van de militaire autoriteiten in Oekraïne nog geen bevestiging.

Ook zou een ander militair vliegtuig, een Il-22M, zijn beschadigd. De A-50 AWAC is een vliegend radarstation waarmee tien gevechtsvliegtuigen aangestuurd kunnen worden. Ook is het mogelijk om 50 verschillende doelen te volgen in een straal van 230 kilometer. Rusland bezit acht van deze toestellen. De AWACS blijft doorgaans ver uit de buurt van de Oekraïense luchtverdedigingssystemen.

De A-50 zou gisteravond meteen na het opstijgen vanaf het bezette deel van de Oekraïense provincie Zaporizja zijn neergeschoten. Het vliegtuig verdween van de radar en reageerde ook niet op oproepen. Later zou een piloot van een Russische Su-30 het exploderen en neerstorten van een onbekend vliegtuig melden. 

De Il-22M bommenwerper vloog eerst boven het dorp Strilkove in de provincie Cherson, maar zou rond dezelfde tijd als de A-50 zijn beschoten boven de Zee van Azov. RBC publiceerde een geluidsfragment dat werd aangeduid als een 'onderschept gesprek' tussen de piloot van het Russische vliegtuig en de luchtmachtbasis in Anapa. De piloot vroeg toestemming voor een noodlanding en om een ambulance en de brandweer. De Il-22M wordt door de Russen gebruikt voor onder meer het opsporen van luchtverdedigingssystemen, het naar hun doel leiden van raketten en het coördineren van de aanvalsdoelen van Russische gevechtsvliegtuigen.

Bron: The Kyiv Independent, foto: Airfare Technology 

Geen opmerkingen: