vrijdag 19 januari 2024

41 tanks en pantserwagens vernield bij Avdiivka

De Oekraïense troepen bij het stadje Avdiivka hebben zich flink geweerd in de afgelopen drie dagen. Ze wisten onder meer 41 tanks en pantserwagens uit te schakelen die de Russen gebruikten ter ondersteuning van hun infanterie. De analisten van het Institute for the Study of War (ISW) constateert desondanks dat de Russische troepen enige terreinwinst boekten ten zuidwesten van Avdiivka. Geolocatie op basis van beelden van woensdag toont aan dat de Russen een nieuwe positie oostelijk van het dorp Nevelske wisten in te nemen.

Commandant Oleksandr Tarnavski van de operationeel-strategische groep Tavriia zei gisteren dat de Russische troepen bij Avdiivka meer dan voorheen gebruik maken van gepantserde voertuigen om hun infanteristen af te zetten en te beschermen. Dat resulteerde in het verlies van 17 tanks en 24 pantserwagens in drie dagen tijd.

Woordvoerder Oleksandr Sjtoepoen van Tavriia merkte daarbij op dat de Russen gewoonlijk maar een op  twee tanks inzetten, aangevuld met gepantserde wagens voor troepenvervoer en ook pantserwagens met rupswielen. Ze zetten de infanteristen af en trekken zich dan snel terug. De gepantserde voertuigen worden vervolgens aangevallen door de Oekraïense troepen. 

Russische en Oekraïense bronnen melden dat gevochten wordt om betere posities ten noordwesten van Avdiivka bij Stepove, Novokalinove en Novobachmoetivka, bij de cokesfabriek en het industriegebied aan de zuidoost kant van Avdiivka, ten westen van het stadje bij Severne en ten zuidwesten van Avdiivka bij Pervomajske en Nevelske.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: