donderdag 11 januari 2024

Medvedev slaat weer eens wild om zich heen

De Russische oud-president Dmitri Medvedev (58) heeft op sociale media opnieuw gedreigd met een nucleaire aanval als Oekraïne nog aanvallen uitvoert op Russisch grondgebied. Volgens Medvedev denken 'bepaalde domme apen uit de loopgraven van Banderostan' (een scheldwoord dat verwijst naar Oekraïne) dat ze Rusland het beste kunnen bestoken' door raketwerpers in heel Rusland te vernietigen met behulp van door het Westen geleverde langeafstandsraketten'.

Hij waarschuwt dat ze daarmee Punt 19 van de ‘Grondslagen van het Staatsbeleid van de Russische Federatie op het Gebied van Nucleaire Afschrikking’ riskeren te activeren: 'agressie tegen de Russische Federatie door het gebruik van conventionele wapens waarbij het voortbestaan ​​van de staat in gevaar is'.

Volgens Medvedev hebben dergelijke aanvallen niets te maken met het recht op zelfverdediging. 'Het is een ondubbelzinnige en voor de hand liggende reden voor ons om kernwapens te gebruiken tegen zo’n staat', zegt hij. 'En het is voor alle opvolgers van Hitler, Mussolini, Pétain (Frans maarschalk en politicus die tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met nazi-Duitsland) en anderen in Europa die de nazi's in Kyiv steunen, een must om dat in gedachten te houden.'

Het is niet de eerste keer dat Medvedev dergelijke uitspraken doet. Hij dreigde sinds de start van de Russische invasie van Oekraïne al meermaals met een nucleaire aanval op het westen en zelfs een Derde Wereldoorlog. Dat deed hij vorig maand nog. 'Er zullen rivieren van bloed vloeien', zei hij toen.

Dmitri Medvedev was van 2008 tot 2012 president van Rusland en van 2012 tot 2020 premier. Momenteel is hij plaatsvervangend hoofd van de Russische Veiligheidsraad.

Bron: AD, foto: Brittannica

Geen opmerkingen: