zondag 21 januari 2024

Succesvolle aanval op Russische LNG-terminal

Een LNG-terminal in de Russische stad 
Oest-Loega staat in brand, mogelijk als gevolg van een Oekraïense drone-aanval. Er zou niemand gewond zijn geraakt, de 150 medewerkers van het bedrijf Novatek zouden volgens lokale media tijdig geëvacueerd zijn. Oest-Loega ligt aan de Finse Golf, oostelijk van Sint-Petersburg. Als de overslaghaven van vloeibaar aardgas inderdaad is aangevallen door een of meer Oekraïense drones, dan moet die daar zo'n 1.000 kilometer voor hebben afgelegd.

De haven van Oest-Loega is een van de drie Russische havens voor de overslag van LNG. Vlakbij ligt ook Primorsk en de derde LNG-overslaghaven is Novorossisk aan de Zwarte Zee. Novatek is Rusland's grootste producent van LNG. Het moederbedrijf Arctic LNG-2 heeft sinds afgelopen november te maken met Amerikaanse sancties.

Het bedrijf Sjtsjeglovski Val in de Russische stad Toela heeft ook te maken gehad met een drone-aanval vanuit Oekraïne. Dit bedrijf werkt voor het leger en produceert onder meer het luchtverdedigingssysteem Pantsir-S. Het is een van de grootste militaire bedrijven van Rusland. Er zou een krachtige explosie zijn geweest, gevolgd door brand. De aanval is door bronnen van de publieke omroep Soespile bij de speciale eenheden van het Oekraïense leger bevestigd. Toela ligt 173 kilometer ten zuiden van Moskou.

Bronnen: The Kyiv Independent, Soespilne

Geen opmerkingen: