donderdag 18 januari 2024

Oekraïne gebruikt steeds meer 'eigen' wapens

Oekraïne is begonnen met de productie van artilleriesystemen zoals die ook bij de NAVO-landen in gebruik zijn. De productie van munitie is verdubbeld, er worden veel meer drones en warmtebeeldcamera's gemaakt en ook worden hybride luchtverdedigingssystemen ontwikkeld. 

'We stappen over van de wapens zoals we die gewend waren uit de Sovjettijd naar wapens die standaard zijn bij de NAVO, ook artilleriesystemen. Dat is een hele omschakeling voor ons', legde minister Oleksandr Kamisjin van Strategische Industrie gisteren uit tijdens een paneldiscussie in het Oekraïne Huis in Davos. 

Over het ontwikkelen van eigen luchtverdedigingssystemen merkte Kamisjin op dat die een combinatie vormen van een Sovjetsysteem en Westerse raketten. 'Of van een Westers luchtverdedigingssysteem met Sovjetraketten.' De productie van drones gaat razendsnel omhoog. 

'Afgelopen jaar hebben we daarvoor een hele industrietak opgezet. Inmiddels is het een zichtbaar en belangrijk onderdeel van onze defensie industrie. We maken nu drones die vliegen, varen en zelfs onder water kunnen aanvallen. Het werkt allemaal.' Van de 200 bedrijven die nu werken voor het leger zijn 190 in particuliere handen.

Wat meehelpt, is dat de kosten per drone zijn gehalveerd. Een met een camera uitgeruste drone kost nu nog maar gemiddeld 450 euro, terwijl de goedkoopste in Oekraïne geproduceerde drone nog maar 290 euro kost.

Minister Kamisjin legde ook uit dat het Oekraïense leger nu volop gebruik maakt van robots in de strijd. 'We hebben robothonden. We hebben een commandocentrum dat wordt verdedigd door buitenlandse drones. En de Russen hebben niet door dat ze eigenlijk tegen robots vechten, niet tegen soldaten.'

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: BBC

Geen opmerkingen: