zaterdag 20 januari 2024

Oekraïners handhaven zich op zuidoever Dnipro

Het lukt de Russen maar niet om de Oekraïense eenheden te verjagen van de zuidoever van de Dnipro, met name bij het dorp Krinki, ondanks dat ze veruit in de meerderheid zijn. Volgens de Britse militaire inlichtingendiensten komt dat vooral door de slechte training en coördinatie van de Russische troepen. 

Er zijn nog geen honderd Oekraïense mariniersde rivier overgestoken naar het zuidelijke deel van de provincie Cherson. Ze ondervinden logistieke problemen - hun bevoorrading moet de rivier over - en ze staan tegenover duizenden Russische soldaten die zullen blijven proberen om ze weg te krijgen ook al gaat dat ten koste van aanzienlijke verliezen. 

De Britse inlichtingendienste halen een Russische militaire blogger aan die een week geleden aangaf dat het Russische leger 90 procent van z'n wapens en materieel is kwijtgeraakt bij Krinki, een dorp op 35 kilometer ten oosten van de provinciehoofdstad Cherson. De Russen blijken vooral last te hebben van de drones die door het Oekraïense leger tegen ze worden ingezet. Half november zeiden de Oekraïense mariniers dat al 3.500 Russische soldaten waren uitgeschakeld, waarvan 1.200 waren gedood. De situatie is er voor de Russen sindsdien niet veel beter op geworden.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: