maandag 15 januari 2024

Elke dag 1.000 vrijwilligers voor Russische leger

Er melden zich elke dag 1.000 tot 1.110 mannen vrijwillig aan voor het Russische leger, vooral gelokt door het salaris dat ze wordt voorgespiegeld. Het gaat vooral om mannen uit de armere streken van Rusland die 2.550 euro gaan verdienen als ze een maand doorbrengen aan het front. 

Generaal Vadim Skibitski van de Oekraïense militaire inlichtingendiensten noemt het in een interview met RBC-Ukraine 'een verborgen mobilisatie' die weliswaar niet meer zo grootschalig is als in de herfst van 2022, maar voldoende om de verliezen van het Russische leger in Oekraïne te compenseren.

Om het leger te vergroten is een echte mobilisatie nodig waarbij de mannen gedwongen. 'Of Poetin dat aandurft? Waarschijnlijk niet voor de presidentsverkiezingen in maart. Wat daarna gebeurt? We zullen het zien. Het is nog te vroeg om daarover iets te zeggen. Maar het is wel zo dat alle voorwaarden aanwezig zijn om op elk gewenst een mobilisatie in het leven te roepen.'

De bewering van ex-president Dmitri Medvedev dat zich vorig jaar 500.000 mannen bij hhet Russische leger voegden, is vandaag ontkend door de Britse militaire inlichtingendiensten die dit aantal overdreven vinden. Niet voor niets worden sinds april vorig jaar ook schoolverlaters toegelaten. Uit recente informatie van Mediazona en de Russischtalige uitzending van de BBC blijkt dat tenminste vijf jonge Russen, geboren in 2005, zijn gesneuveld.

Bronnen: Oekrajinska Pravda, Ukrinform

Geen opmerkingen: