zaterdag 13 januari 2024

Russen blijven terreinwinst boeken, maar minimaal

De Russische troepen blijven 'minimale vorderingen' maken in de provincies Donetsk, Zaporizja en Cherson. Tot deze conclusie komt het Institute for the Study of War (ISW). 
In de provincie Donetsk boekten de Russen bij het dorp Vesele ten noordoosten van de stad Bachmoet enige terreinwinst. Ze hebben de aanvallen bij het stadje Avdiivka weer opgevoerd. Iets ten noordwesten zorgde dat minimale winst, terwijl ten zuidwesten van de provinciehoofdstad terrein werd gewonnen bij Novomichailivka, een dorp dat inmiddels volledig verwoest is door de aanhoudende gevechten,

Bij Bachmoet en Avdiivka wordt al maandenlang verwoed gevochten. Bachmoet is door de Russen veroverd, maar er is van de stad weinig meer over. In de strijd om Avdiivka hebben de Russen inmiddels grote verliezen geleden, mogelijk zelfs groter dan elders. 

Het ISW maakt ook melding van minimale terreinwinst in het westen van de provincie Zaporizja. Daarbij zouden loopgraven van de Oekraïners veroverd zijn bij het dorp Verbove, oostelijk van Robotinje. Geolocatie heeft ook aangetoond dat de Russen de Oekraïense soldaten iets hebben teruggedrongen bij het dorp Krinki op de zuidoever van de Dnipro in de provincie Cherson. 

Waar de Russen her en der kleine stapjes vooruit deden, hebben de Oekraïense troepen met succes meerdere Russische aanvallen afgeslagen in de provincie Donetsk. Een woordvoerder van het zuidelijke grondleger maakt melding van een duidelijke teruggang in aanvallen van de Russen op de zuidoever van de Dnipro. 

Bronnen: The Kyiv Independent, ISW

Geen opmerkingen: