maandag 29 januari 2024

Oekraïne en Hongarije zoeken toenadering

In een poging om de relatie tussen beide landen te verbeteren, zitten de ministers van Buitenlandse Zaken van Hongarije en Oekraïne vandaag om de tafel in de Oekraïense stad Oezjhorod. Dmitro Koeleba en Peter Szijarto bereiden een ontmoeting voor tussen president Volodimir Zelenski en de Hongaarse premier Viktor Orban. 

Szijarto had ook een gesprek met Zelenski's stafchef Andri Jermak. Na afloop zei de Hongaarse minister dat een ontmoeting van Zelenski en Orban alleen zinvol is 'als er iets kan worden bereikt'. De twee hebben weinig met elkaar op. Dat heeft meerdere redenen. Orban houdt nog altijd een Europees steunpakket van 50 miljard euro tegen, hij kiest opzichtig de kant van Rusland en zijn regering zit te stoken in de Oekraïense grensprovincie Transkarpatië waar zo'n 150.000 etnische Hongaren wonen. Wat dat laatste betreft, heeft minister Szijarto zich in de afgelopen jaren ook niet onbetuigd gelaten.

In Oezjhorod had afgelopen woensdag ook al een ontmoeting plaats tussen de Oekraïense premier Denis Sjmihal en zijn Slowaakse ambtgenoot Robert Fico. De laatste heeft meerdere keren te kennen gegeven dat er geen militaire steun van Slowakije naar Oekraïne gaat. En waar Orban in problemen komt, schiet Fico hem te hulp.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: kantoor president Zelenski

    Geen opmerkingen: