maandag 22 januari 2024

Tusk stelt zich in Kyiv volledig achter Oekraïne

De Poolse premier Donald Tusk heeft vandaag op bezoek in Kyiv verklaard dat 'de donkerste plek in de politieke hel' toekomst aan iedereen die beweert neutraal te zijn en geen onderscheid wil maken tussen Oekraïne en Rusland. Tusk voegde er aan toe dat heel Oekraïne vecht voor de veiligheid van de vrije wereld. 'En dat is geen loze kreet.' 

Polen was al voorstander van de toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie en Tusk vindt dat dit zo snel mogelijk dient te gebeuren. Tusk kwam ook met een nieuw militair steunpakket en hij kondigde aan dat Polen zich aansluit bij de landen die Oekraïne veiligheidsgaranties bieden.

De Poolse steun voor Oekraïne is een stap in de goede richting nadat onder het vorige kabinet in verkiezingstijd de verhoudingen bekoeld raakten. Ook daarna waren er problemen aan de grens met boze vervoerders en boeren die het niet eens zijn met de gunstige voorwaarden waaronder Oekraïense vervoersbedrijven en boeren naar de Europes Unie mogen exporteren sinds het uitbreken van de oorlog.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: website president

Geen opmerkingen: