woensdag 24 januari 2024

Europese Hof spreekt zich uit over schuld Rusland

Waren het de Russen of ging het om 'separatisten' die in het voorjaar van 2014 delen van de provincies Donetsk en Loehansk bezetten? Dat is de vraag die het Europese Hof voor de Mensenrechten op woensdag 31 januari beantwoordt. Als het de Russen waren, dan houdt dat feitelijk in dat de oorlog tussen beide landen niet in februari 2022 begon, maar al acht jaar eerder. Maar ook dat Rusland ten volle verantwoordelijk is voor het neerschieten van vlucht MH17 op 17 juli 2014, waarbij alle 298 inzittenden om het leven kwamen.

De zaak bij het Europese Hof voor de Mensenrechten is aangespannen door Oekraïne en Nederland die Rusland ervan beschuldigen dat het elf artikelen van de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens heeft geschonden, van het recht om te leven tot het recht op onderwijs. 

Volgens beide landen heeft Rusland zich in de Donbas schuldig gemaakt aan moorden, martelingen, vernieling van eigendommen, maar ook het ontvoeren en deporteren van weeskinderen met een beperking naar Russisch grondgebied. Ook wordt Rusland verweten dat er geen strafrechtelijk onderzoek is gedaan naar het neerschieten van de MH17. 

Op 26 januari 2022 was de hoorzitting in de zaak die Oekraïne en Nederland hebben aangespannen tegen Rusland. Morgen dus de uitspraak van het Europese Hof in Straatsburg. 

Bron: European Pravda, foto: Europese Hof voor de Mensenrechten

Geen opmerkingen: