zondag 21 januari 2024

Zelenski niet overtuigd van noodzaak mobilisatie

President Volodimir Zelenski laat andermaal weten dat de mobilisatie van 500.000 Oekraïense mannen wat hem betreft niet aan de orde is. 'En dat zeg ik niet omdat de mensen dat graag willen horen. Ik heb onvoldoende argumenten gehoord om zo'n mobilisatie uit te roepen', aldus Zelenski in een interview met het Britse Channel 4 News.

De financiële kant van zo'n mobilisatie is een van de belangrijkste oorzaken. Al die nieuwe soldaten moeten getraind, gevoed en betaald worden uit de staatskas. 

En dat terwijl de buitenlandse hulp onder druk staat, vooral in de Verenigde Staten waar het president Joe Biden maar niet wil lukken om de Senaat over te halen om een nieuw steunpakket te steunen. Bovendien is er nog steeds geen nieuwe mobilisatiewet. Het wetsvoorstel werd afgelopen week door het parlement teruggestuurd, omdat er te veel hiaten in zaten.

De legerleiding vroeg eerder om een grootschalige mobilisatie. Niet alleen om gesneuvelde soldaten te vervangen - hoe groot hun aantal is, is tot staatsgeheim verklaard - maar ook om de soldaten aan de frontlijn meer rust te gunnen. 

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: website president

Geen opmerkingen: