zaterdag 27 januari 2024

Russische veroveringen 'stellen niets voor'

De Britse militaire inlichtingendiensten constateren dat de Russische troepen in het oosten van Oekraïne weliswaar terrein winnen, maar dat de verovering van de dorpen Krochmalne in de provincie Charkiv en Vesele bij Bachmoet 'in strategisch opzicht niets voorstelt'. 

Veselne had voor het uitbreken van de oorlog slechts 102 inwoners en Krochmalne 45 inwoners. Het gaat dus in beide gevallen om een handjevol huizen. De Oekraïense legerleiding legde het prijsgeven van beide dorpen uit als het verplaatsen van troepen naar beter te verdedigen posities. De Britse inlichtingendiensten zien dit ook, want zij spreken van 'een actieve defensie' van de Oekraïense troepen.

Het belangrijkste doel van de Russische troepen blijft het verover van het industriestadje Avdiivka in de provincie Donetsk. Ze proberen al maandenlang om het stadje van drie kanten te omsingelen. 'De Russische troepen hebben daarbij zware verliezen geleden, ze zijn veel soldaten en pantserwagens verloren, vooral door Oekraïense aanvallen met drones die munitie laten vallen.'

De Britten menen dat de Russische pogingen om door middel van tunnels Avdiivka binnen te komen gedwarsboomd worden door verzet van de Oekraïens troepen in het stadje. 'Aangezien de belangrijkste aanvoerroutes open blijven en de Oekraïense troepen regelmatig tegenaanvallen doen, mag worden aangenomen dat Avdiivka in de komende weken in Oekraïense handen blijft.'

De Estse militaire inlichtingendiensten kwamen gisteren al met het bericht dat de aanvallen van de Russische troepen langs de frontlijn stilaan minder worden, met uitzondering van het strategisch gelegen stadje Avdiivka waar weer een nieuwe aanval ophanden lijkt te zijn. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: