vrijdag 26 januari 2024

Vraagtekens bij Russische lezing vliegtuigcrash

Bij een zitting van de VN-Veiligheidsraad hebben Rusland en Oekraïne elkaar over en weer verwijten gemaakt over de vliegtuigcrash in de Russische regio Belgorod. Rusland had gevraagd om de bijeenkomst. 
De Oekraïense diplomate Christina Hajovisjin zei in de Veiligheidsraad dat Rusland tegen de protocollen in geen onderzoekers toeliet op de plek van de crash. 

Volgens Oekraïense inlichtingen zouden er bovendien 'maar vijf lichamen naar het plaatselijke mortuarium in Belgorod' zijn gebracht. Op beelden van de crashsite zou verder geen spoor van lichamen te zien zijn.

De Russische diplomaat Dmitri Poljanski verweet Oekraïne op zijn beurt 'een geplande aanval' te hebben uitgevoerd op de Iljoesjin il-76 ten koste van zijn eigen burgers. Rusland claimt dat het toestel woensdag is neergehaald door een in Oekraïne vervaardigde luchtafweerraket, afgevuurd vanaf de grond, van het Zenit-type.

Volgens Rusland waren er 65 Oekraïense krijgsgevangenen aan boord die op weg waren naar een uitwisseling met Russische krijgsgevangenen. In totaal zouden er 74 doden zijn gevallen. Woordvoerder van het Kremlin Dmitri Peskov sprak van 'een monsterlijke daad'.

Volgens Oekraïne was er woensdag wel een uitwisseling van krijgsgevangenen gepland, maar was die geannuleerd. Ook was er geen waarschuwing van Rusland ontvangen dat er krijgsgevangenen werden vervoerd, wat bij eerdere uitwisselingen wel is gebeurd.

Oekraïense autoriteiten zeiden eerder tegen media in eigen land dat het Russische toestel S-300 raketten vervoerde die worden gebruikt om de stad Charkiv met grote regelmaat mee te bestoken. De generale staf zei gisteren, zonder de crash te noemen, dat Oekraïne 'ieder Russisch vliegtuig aanvalt waarvan wordt gedacht dat het wapens vervoert, zeker dicht bij de grens'.

Net zo min als Rusland bewijs kon overleggen aan de Veiligheidsraad is ook aan het Internationale Rode Kruis geen informatie vertrekt over de Oekraïense krijgsgevangenen die aan boord van het vliegtuig zouden zijn geweest. Woordvoerder Andri Joesov van de Oekraïense inlichtingendienste zegt het Rode Kruis geïnformeerd dient te worden over hun gezondheid, de omstandigheden en de plek waar krijgsgevangenen worden vastgehouden. 'Voor zover wij nu weten is die informatie niet met het Rode Kruis gedeeld.'

Bronnen: NOS, Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: