dinsdag 23 januari 2024

Slowaakse premier Fico: 'In Kyiv is geen oorlog'

De Slowaakse premier Robert Fico zegt dat het leven in de Oekraïense hoofdstad Kyiv 'volkomen normaal' is. De opzichtig anti-Oekraïense Fico maakte deze opmerking op een persconferentie naar aanleiding waarom hij heeft aangedrongen op een ontmoeting met de Oekraïense premier Denis Sjmihal in Oezjhorod en niet in Kyiv. De stad Oezjhorod ligt praktisch op de grens met Slowakije.

De journalist die hem deze vraag stelde, voegde daar aan toe dat Fico in Kyiv zelf zou kunnen zien wat de oorlog heeft aangericht in de Oekraïense hoofdstad. De reactie van de Slowaakse premier was verbazingwekkend: 'Denk je echt dat er een oorlog gaande is in Kyiv. Ik hoop dat je dit niet serieus bedoeld. Het leven is daar volkomen normaal'. 

En dat op een dag waarop Kyiv werd bestookt met Russische raketten. Er vielen vanochtend vroeg 22 gewonden, waarvan een in kritieke toestand verkeert. In de stad Charkiv vielen zelfs acht doden, waaronder een 8-jarig meisje dat eind van de middag onder het puin van een kapotgeschoten flatgebouw werd gevonden.

Fico zei eerder dat Oekraïne gebied moet opgeven om een einde aan de oorlog te maken. Tijdens zijn persconferentie in het dorp Kamenica nad Cirochou kreeg de premier de vraag welk deel van Slowakije aan Rusland zou willen afstaan. Fico weigerde antwoord te geven. Direct na zijn aantreden als premier in oktober vorig jaar kondigde Fico aan dat er wat hem betreft 'nog geen kogel' naar Oekraïne meer gaat. Tot dan was Slowakije een van de trouwste bondgenoten van Oekraïne.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Euromaidan Press

Geen opmerkingen: