donderdag 18 januari 2024

Rus Igor Girkin gaat cel in, maar niet voor MH17

Igor Girkin, de prominente nationalist die in Nederland tot levenslang is veroordeeld voor betrokkenheid bij het neerhalen van MH17, moet mogelijk de cel in in Rusland. Hij werd afgelopen juli opgepakt op verdenking van extremisme en zit sindsdien vast. 
Russische aanklagers hebben vier jaar en elf maanden celstraf geëist tegen hem, stelt het Russische persbureau RIA Novosti. 

Dat hij tot het aanzetten tot extremisme wordt verdacht, heeft dus niets te maken met zijn veroordeling voor MH17. De aanklagers willen ook dat de 53-jarige Girkin een internetverbod van drie jaar krijgt. De rechtbank doet naar verwachting op 25 januari uitspraak. Girkin had voor zijn aanhouding maandenlang kritiek geuit op president Vladimir Poetin en de legertop over het verloop van de Russische invasie in Oekraïne. Zo beledigde hij Poetin en riep hij hem op de macht over te dragen aan iemand die 'capabel en verantwoordelijk' is.

De voormalige officier van de militaire inlichtingendienst GROe werd in november 2022 door een Nederlandse rechtbank veroordeeld tot een levenslange celstraf voor zijn rol bij het neerschieten van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne. Hij ontkent alle betrokkenheid bij de ramp waarbij 298 mensen om het leven kwamen. 

De Rus was eerder betrokken bij de Russische annexatie van de Krim in 2014 en de oorlog in Oost-Oekraïne. Hij voerde onder de schuilnaam Igor Strelkov een groep van 54 mannen aan die op 12 april 2014 het stadhuis en het politiebureau in de stad Slovjansk bestormden, wat het begin was van de oorlog in de Donbas. 

Bron: RTL Nieuws

Geen opmerkingen: