donderdag 1 februari 2024

Politie: officieel 9.700 burgerdoden sinds invasie

De Nationale Politie zegt dat sinds het begin van de Russische inval nu bijna twee jaar geleden zeker 9.700 burgers om het leven zijn gekomen, waaronder 522 kinderen, en dat 6.800 burgers worden vermist. Ook zijn 11.000 burgers gewond geraakt.  De Russische bezetters hebben intussen 14.000 kinderen overgebracht naar Rusland en Wit-Rusland.

De schade aan woningen en bezittingen van de Oekraïense bevolking bedraagt al meer dan 40 miljard hrivna, ruim 1 miljard euro. Er zijn al 3.700 scholen, 1.600 ziekenhuizen, bijna 9.000 objecten van de infrastructuur en 185.000 woningen vernield. 

Het zijn de officiële, dus bevestigde cijfers die de politie bekend heeft gemaakt. De werkelijke aantallen zullen aanzienlijk hoger zijn. Bovendien betreft het de gebieden die (weer) onder Oekraïense controle staan. 'Ik durf me niet eens voor te stellen wat er gaande is in de bezette gebieden. We kennen de hele waarheid niet. Het zal noodzakelijk zijn om in de toekomst verklaringen en bewijzen te verzamelen, hoe moeilijk dat ook zal gaan', aldus Maksim Tsoetskiridze, hoofd van de onderzoeksafdeling van de Nationale Politie. 

Hij wijst daarbij op de situatie in de stad Marioepol waar veel huizen tot de grond toe zijn afgebroken door de Russische bezetter. Het is onduidelijk hoeveel mensen daar woonden voordat het oorlogsgeweld uitbrak. 

Er is bevestigde informatie over 88 detentiecentra voor Oekraïners die door de Russische bezetter zijn opgezet. Daarvan werden er 57 ontdekt nadat de Russen verjaagd waren van Oekraïens grondgebied. Volgens de Nationale Politie zijn er nog steeds 31 detentiecentra in de bezette gebieden. Tsoetskiridze: 'Wij documenteren alles, zodat we ook precies weten wie hierbij betrokken zijn. Sommige bezetters hebben we al in staat van beschuldiging gesteld.'  In Rusland zelf zijn eveneens detentiecentra ingericht voor Oekraïners. Daar doet de politie onderzoek naar in samenwerking met de staatsveiligheidsdienst SBOe.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: