woensdag 17 januari 2024

NAVO-kopstuk: hele samenleving moet paraat zijn

Niet alleen de legers van NAVO-landen maar hun hele samenleving moet zich aanpassen aan een nieuw, onvoorspelbaar tijdperk, stelt een van de hoogste militairen van de alliantie. Alleen zo kan de NAVO zichzelf verdedigen en tegelijkertijd Oekraïne helpen zijn strijd op leven en dood te doorstaan. Behalve overheden moeten ook private partijen 'hun mindset' veranderen, zegt de Nederlandse admiraal Rob Bauer, de belangrijkste militaire adviseur van het westerse militaire bondgenootschap.
 

'Van een tijd waarin alles te plannen, te voorzien en te beheersen en gericht op efficiëntie was naar een tijd waarin alles kan gebeuren, op elk moment. Een tijd waarin we het onverwachte moeten verwachten. Een tijd waarin we ons moeten richten op effectiviteit', zei hij voor aanvang van overleg met de hoogste militairen van de NAVO-lidstaten in Brussel. 

Bauer beklaagde zich eerder al over de al te grote nadruk op efficiency en kostenbesparing bij overheden en de defensie-industrie. Die zou ervoor zorgen dat de productie van de extra munitie en wapentuig waar Oekraïne om smeekt maar niet op gang komt.

Bron: BNR, foto: Facebook

Geen opmerkingen: