vrijdag 12 januari 2024

Britse premier belooft 2,9 miljard militaire steun

De Britse premier Rishi Sunak heeft vandaag bij zijn bezoek aan Kyiv 2,9 miljard euro aan militaire steun toegezegd aan Oekraïne. Ook ondertekende hij samen met president Volodimir Zelenski een overeenkomst waarmee het Verenigd Koninkrijk belooft te blijven steunen tot het einde van de oorlog of tot het moment waarop Oekraïne deel uitmaakt van de NAVO.

Het vandaag toegezegde steunpakket bestaat uit luchtverdediging, anti-tankwapens, langeafstandsraketten en het opleiden van nog meer Oekraïense soldaten. Er wordt minstens 232 miljoen euro besteed aan het ontwikkelen en produceren van duizenden drones voor het leger, niet alleen voor verkenningsdoeleinden maar ook om over grote afstand aanvallen uit te voeren, onder meer met de door Oekraïne ontwikkelde zeedrones. 

Het is het grootste Britse militaire steunpakket sinds het begin van de Russische invasie. 'Poetin hoopte dat het Westen zich zou laten afleiden door de gebeurtenissen in het Midden-Oosten, maar vandaag hebben we laten zien dat dit niet zo is door er voor te zorgen dat ze meer krijgen van wat ze nodig hebben om te winnen', zei minister van Defensie Grant Shapps.

De veiligheidsovereenkomst tussen beide landen geldt voor tien jaar, maar kan zo nodig verlengd worden. Als Oekraïne deel gaat uitmaken van de NAVO is dat een veiligheidsgarantie van alle lidstaten, waardoor de overeenkomst met alleen het Verenigd Koninkrijk niet meer nodig is. In de overeenkomst wordt Rusland en diens bondgenoten verweten dat ze zich schuldig maken aan een 'gevaarlijke georganiseerde misdaad'. 

Bron: The Kyiv Independent, foto: website president

Geen opmerkingen: