woensdag 10 januari 2024

ISW: Rusland wil bufferzone in provincie Charkiv

Het lijkt er op dat Rusland een groot offensief voorbereidt in de provincie Charkiv met als doel om een bufferzone van 15 kilometer op Oekraïens grondgebied te creëren. Zo willen de Russen aanvallen op hun provincie Belgorod voorkomen, aldus het Institute for the Study of War (ISW). Oekraïne valt geregeld militaire doelen aan bij de stad Belgorod. Onlangs leidde een mislukte actie van de Russische luchtafweer tot 22 doden, toen een eigen S-300 raket in het centrum van de stad terecht kwam.

Woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin zei gisteren dat het Russische leger alles in het werk wil stellen om nieuwe aanvallen op de provincie Belgorod te voorkomen. Vervolgens gingen Russische bronnen aan de haal met deze opmerking van Peskov met oproepen om een bufferzone te maken, zodat de Oekraïense MLRS-raketinstallaties en artillerie verder van de grens komen te staan.

Ultranationalistische krachten in Rusland hebben afgelopen zomer al vaak gevraagd om een dergelijke actie van het leger toen Russische verzetsgroepen vanuit Oekraïne de provincie Belgorod binnen vielen. 

De analisten van het ISW menen dat een bufferzone van 15 kilometer over een lengte van enkele honderden kilometers de inzet van een troepenmacht vereist die veel groter is en veel beter uitgerust dan de troepen die zich nu langs de Oekraïense grens bevinden, zeker waar het de grens met de provincie Belgorod betreft. Het lijkt er niet op dat dit binnen afzienbare tijd het geval is.

Wel heeft het ISW er al op gewezen dat de Russische troepen wellicht van plan zijn om het stadje Koepjansk in de provincie Charkiv in de komende weken in te nemen. De troepen daar lijken beter uitgerust om een stevig offensief in te zetten dan elders langs de frontlijn. De Russen voeren momenteel alleen tactische manoeuvres uit in de provincie Charkiv, met de bedoeling om de Oekraïense troepen weg te trekken van Koepjansk.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: