dinsdag 30 januari 2024

EU zet Hongarije mes op keel om steun Oekraïne

In aanloop naar de bijeenkomst van donderdag waar de EU over het steunpakket aan Oekraïne besluit, zetten EU-lidstaten Hongarije steeds meer onder druk. De EU is klaar met het gechicaneer van de pro-Russische Hongaarse premier Victor Orbán die consequent elke hulp aan Oekraïne dwarsboomt. Volgens The Financial Times dreigt de EU de Hongaarse munt te ondermijnen, wat desastreuze gevolgen zal hebben voor de Hongaarse economie. Waarschijnlijker is echter dat Hongarije kan fluiten naar EU-gelden als Orbán niet inbindt.

Volgens BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg zou het massaal op de markt dumpen van de Hongaarse forint door EU-lidstaten de Hongaarse nationale munt zwaar ondermijnen. Daarmee zou de EU de waarde van de munt sterk doen dalen en daarmee ook de Hongaarse maatschappij ondermijnen. 'Dat ontneemt investeerders de lust om in Hongarije te investeren, dus dat kan behoorlijke gevolgen hebben.' 

Hammelburg denkt wel dat er op het laatste moment een modus gevonden gaat worden, hij ziet niet waarom Orbán per se dwars wil liggen, behalve om te laten zien dat hij waarde hecht aan een goede verstandhouding met de Russische president Poetin 'en alles op alles wil zetten om die niet te ondermijnen'. 

Hammelburg wijst erop dat Hongarije voor 78 procent afhankelijk is van handel binnen de EU, 'dus ze moet wel uitkijken wat ze doen'. Tegelijkertijd is Hongarije voor zijn energievoorziening nog steeds grotendeels afhankelijk van Rusland, vandaar dat Orbán op verschillende borden schaakt.

Bron: BNR Radio

Geen opmerkingen: