zondag 28 januari 2024

'Als Oekraïne valt willen wij Transkarpatië hebben'

De extreem-rechtse partij Mi Hazank in Hongarije wil Transkarpatië opeisen als Oekraïne de oorlog met Rusland verliest en ophoudt te bestaan als zelfstandig land. Partijleider Laszo Toroczkai zei dit gisteren tijdens het jaarlijkse congres van Mi Hazank in Boedapest. Hij meent dat de oorlog is ontstaan onder druk van 'internationale geldschieters' en noemt het een oorlog 'die Europa vernietigt en de economie van het continent naar de bliksem helpt'. 

Oekraïne zou zijn opgekocht door BlackRock, 's werelds grootste investeringsfonds met meer dan 10 biljard dollar aan bezittingen. Mi Hazank wil dat er een onmiddellijk een staakt-het-vuren komt en dat onderhandelingen over vrede beginnen. 

Toroczkai liet eerder al op Twitter weten dat hij graag weer een gezamenlijke grens met Polen zou willen hebben. Hij liet die wens vergezeld gaan van een foto uit 1939 die werd gemaakt nadat Hongarije beslag had gelegd op Transkarpatië. Op de foto geven een Pool en een Hongaar elkaar de hand op de grens. In Transkarpatië leven zo'n 150.000 etnische Hongaren.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: AboutHungary

1 opmerking:

Anoniem zei

Dat was niet langer dan 24 uur dat het bij Hongarije hoorde dus aanspraak maken op dat lijkt mij overdreven eerder dus dat Hongarije tot het Turkse rijk dan zou behoren.