maandag 8 juli 2019

Zelenski wil met Poetin praten, maar dan wel samen met Trump, May, Merkel en Macron

President Volodimir Zelenski. Bron: officiële foto.
President Volodimir Zelenski heeft zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin het aanbod gedaan om in Minsk te gaan praten over Oost-Oekraïne en de Krim. Niet met z'n tweeën, want Zelenski wil dan ook de Amerikaanse president Donald Trump, de Britse premier Theresa May, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron laten aanschuiven. De Wit-Russische president Oleksandr Loekasjenko treedt in het voorstel van Zelenski op als gastheer.

Afgelopen week gaf Poetin te kennen dat hij wel met de Oekraïense president wil praten over een oplossing voor het oorlogsconflict in de Donbas, maar dan moet Zelenski zich wel eerst bereid tonen om ook directe onderhandelingen aan te gaan met de separatisten.

En dan mag Zelenski ze ook geen separatisten meer noemen, maar vertegenwoordigers van de twee 'volksrepublieken'. Dat gaat 'm dus niet worden, want dat ligt uiterst gevoelig in Oekraïne. De onervaren president zal ook niet gauw in z'n eentje met Poetin gaan praten, want dat is hem al van diverse kanten ontraden.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: