maandag 15 juli 2019

Peiling: steun voor Zelensky's partij vlakt af, Holos kan nog voor een verrassing zorgen

Met nog maar zes dagen te gaan tot aan de parlementsverkiezingen blijft Dienaar aan het Volk het goed doen, maar toch allengs minder goed dan toen Volodimir Zelenski net aantrad als president. Uit een peiling van het onderzoeksbureau Rating blijkt dat 41,5 procent van de mensen die hun keus voor zondag al hebben bepaald voor Zelenski's partij kiezen. Als alle ondervraagden, dus ook de twijelaars, mee worden gerekend dan is de steun voor Dienaar van het Volk maar 31,8 procent.

Het pro-Russische Oppositieplatform/Voor het Leven komt in deze peiling uit op 12,5 procent (9,7%). Holos, de partij van zanger Svjatoslav Vakartsjoek, is bezig aan een opmars en kan zondag nog voor een verrassing zorgen. Met een aanhang van 8,8 procent (7%) neemt deze partij nu de derde plaats in, gevolgd door Europese Solidariteit van ex-president Petro Porosjenko met 8,3 procent (6,1%) en de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko met 7 procent (4,1%).

Kracht en Eer van Ihor Smeshko, de voormalige baas van de staatsveiligheidsdienst, haalt de kiesdrempel van 5 procent niet, maar zit er toch met 4,6 procent (3,7%) dichtbij. Dat geldt minder voor het pro-Russische Oppositieblok van Boris Kolesnikov die met het 3,8 procent (3%) moet doen. De nationalistische partij Svoboda heeft 2,5 procent (1,9%) aanhang, de Radicale Partij van Oleh Liasjko 2,4 procent (2%) en Oekraïense Koers van premier Volodimir Hrojsman 2 procent (1,5%).

Oud-minister Anatoli Hritsjenko's Burgerpositie deed het lange tijd goed in de peilingen, maar is nu ver weggezakt en houdt nog slechts 1,8 procent (1,6%) over. Zelfhulp, de partij van burgemeester Andri Sadovi van Lviv, doet eigenlijk ook niet meer mee met slechts 1,5 procent (1,4%).

Bij dit alles moet wel worden aangetekend dat 13,7 procent van de kiezers nog twijfelt wie zijn of haar steun krijgt. Tegelijkertijd is het ook zo dat de peilingen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van maart/april heel goed aangaven wat de uiteindelijke uitslag zou worden.

Dienaar van het Volk geniet de meeste steun in het zuiden van het land (40,1 procent) en het midden (35,3 procent). Het Oppositieplatform moet het vooral hebben van het oosten (20,5 procent) en zuiden (16,1 procent, evenals het Oppositieblok (respectievelijk 6,4 en 5 procent). In het westen van het land neigen kiezers vooral naar Holos (13,6 procent) die in het westen en midden kiezen voor Europese Solidariteit (respectievelijk 9,9 en 7 procent). Jongeren kiezen vooral voor Dienaar van het Volk en Holos.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: