donderdag 18 juli 2019

Peiling: Timosjenko populairst als toekomstig premier

Joelia Timosjenko wordt door een op de zes Oekraïners gezien als de meest geschikte kandidaat voor het premierschap na de parlementsverkiezingen van komende zondag. In een peiling van het Social Monitoring Center en het onderzoeksinstituut Oleksandr Jaremenko werd de leider van de Moederlandpartij door 15,7 procent genoemd. Een opvallende keus, aangezien de Moederlandpartij maar matig scoort in andere peilingen.

Timosjenko was al tweemaal premier, de laatste keer tijdens het presidentschap van Viktor Joestsjenko. Dat werd een ramp, want de twee vlogen elkaar geregeld in de haren. Onder Joestsjenko's opvolger Viktor Janoekovitsj verdween Timosjenko voor twee jaar in de cel vanwege een voor Oekraïne rampzalig uitgepakt gascontract met Rusland.

Na Timosjenko wordt Joeri Bojko van het pro-Russische Oppositieplatform/Voor het Leven het vaakst genoemd. Eveneens een opvallende keus van 13,5 procent van de ondervraagden, maar die score komt wel overeen met die van de peilingen waarin het Oppositieplatform als tweede opduikt, na Dienaar van het Volk van president Volodimir Zelenski.

Ihor Smeshko, leider van de partij Kracht en Eer en voormalig hoofd van de staatsveiligheidsdienst, kan rekenen op de steun van 10,2 procent. Daarna volgen huidig premier Volodimir Hrojsman met 8,6 procent en Svjatoslav Vakartsjoek van Holos (De Stem) met 8,1 procent. Alle andere politici scoorden onder de 8 procent.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: