zondag 21 juli 2019

Parlementsverkiezingen in Oekraïne in volle gang

Het is verkiezingsdag in Oekraïne! Politiek analisten verwachten een lagere opkomst dan bij de presidentsverkiezingen in maart en april toen 62 procent van de stemgerechtigden de gang naar het stembureau maakte. In 2014 was de opkomst bij de parlementsverkiezingen 52 procent. Een lage opkomst kan slecht uitpakken voor partijen met veel nieuwe gezichten, zoals Dienaar van het Volk van president Volodimir Zelenski en De Stem van zanger Svjatoslav Vakartsjoek.

Europese Solidariteit van ex-president Petro Porosjenko en de Moederlandpartij van ex-premier Joelia Timosjenko kunnen er juist van profiteren omdat ze over meer toegewijde aanhangers beschikken. De peilingen van de afgelopen twee maanden voorspellen echter een ruime overwinning voor Dienaar van het Volk, mogelijk zelfs een absolute meerderheid straks in het parlement. De kiezers krijgen vandaag twee stembiljetten uitgereikt, de ene met alle 24 partijen, de tweede met de districtskandidaten.

De volgorde op de lijst met partijen is door loting bepaald. Het pro-Russische Oppositieplatform staat als eerste op de lijst. Het nieuwe parlement bestaat straks voor de helft uit vertegenwoordigers van de partijen. De districtskandidaten vormen de andere helft. Het parlement behoort 450 leden te tellen, maar 26 kiesdistricten doen niet mee, het zijn de kiesdistricten in de bezette gebieden op de Krim en in de provincies Donetsk en Loehansk. Zodoende telt het nieuwe parlement 424 leden, waarvan 225 via de partijlijsten worden gekozen.

Er zijn vandaag 131.000 politiemensen ingezet, waarvan 47.000 de stembureaus bewaken en 10.000 op straat patrouilleren. Ook zijn er 1.050 buitenlandse waarnemers. De eerste problemen zijn ook al gemeld, want acht stembureaus zijn vanmorgen niet open gegaan omdat er geknoeid was met stembiljetten of omdat er simpelweg geen stembiljetten aanwezig waren. In Bachmoet, een stad dichtbij de frontlijn in de Donbas, werd een stembureau gesloten omdat waarnemers constateerden dat de uitslag bij de districtskandidaten al bij voorbaat vast stond: het kiescomité had een kant-en-klare uitslagenlijst klaar liggen.

De eerste exit polls worden om 18.00 uur plaatselijke tijd (hier 19.00 uur) gepubliceerd.

Bronnen: RFE/RL, 112.ua

Geen opmerkingen: