maandag 22 juli 2019

Politieke carrière van Nadia Savtsjenko zit er op

Nadia Savtsjenko.
Nadia Savtsjenko en de politiek, het was toch al geen gelukkig huwelijk. Bovendien een huwelijk dat niet wordt voortgezet, want met de 'beweging' die Savtsjenko opzette nadat ze uit de Moederlandpartij was gestapt kreeg ze geen poot aan de grond. Inmiddels is duidelijk dat ze het als onafhankelijke kandidaat in kiesdistrict 51 ook niet gaat redden.

Met 50 procent van de stemmen geteld, behaalt ze in dit kiesdistrict in de provincie Donetsk - met een deel van de oblast Bachmoet, het dorp Zajtseve en de bezette stad Horlivka - slechts 1,2 procent van de stemmen. De overwinning gaat vrijwel zeker naar Oleksandr Kovaljov, die al 64,3 procent achter zijn naam heeft staan.

Savtsjenko probeerde afgelopen week nog campagne te voeren in Horlivka, in door de separatisten bezet gebied. Ze kreeg echter geen toestemming van de staatsveiligheidsdienst SBOe om de frontlijn te passeren.

Nadia Savtsjenko werd nadat ze was vrijgelaten uit Russische gevangenschap opgenomen door de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko die dacht dat ze er populaire kandidaat mee in huis haalde. Al gauw wist ze zich daar onmogelijk te maken, ze werd uit de fractie gezet en ging als onafhankelijk parlementslid verder.

In maart vorig jaar werd Savtsjenko opgepakt op verdenking van het beramen van een staatsgreep. Na een jaar kwam ze vrij uit voorarrest en verscheen ze ook weer in het parlement. Ze is echter nog altijd verdachte, al is het onduidelijk of het ooit nog tot een rechtszaak tegen haar komt.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: