maandag 29 juli 2019

'Razoemkov en Stefantsjoek gaan parlement leiden'

Dmitro Razoemkov.
Het ligt voor de hand dat Dmitro Razoemkov voorzitter van het nieuwe parlement wordt. Volgens zijn partijgenoot David Arachamia kan de leider van Dienaar van het Volk op minstens 250 stemmen rekenen, een ruime meerderheid in het parlement. En zo kan het ook, klapte Arachamia tegenover de nieuwssite Obozrevatel uit de school, dat Roeslan Stefantsjoek zonder noemenswaarde tegenstand tot vicevoorzitter wordt gekozen.

Stefantsjoek is nu nog de vertegenwoordiger van president Volodimir Zelenski in het 'oude' parlement, maar hij kan in korte tijd dus nogmaals promotie maken. Stefantsjoek is als rechtsgeleerde op zijn plek als vicevoorzitter, zegt Arachamia die zelf binnenkort ook een parlementszetel gaat bezetten. Er zouden nog twee kandidaten voor het voorzitterschap zijn geweest binnen Dienaar van het Volk: Arachamia zelf en Oleksandr Korniejenko die de leiding had van het campagneteam van de partij.

Intussen doet de naam van Oleksi Hontsjaroek de ronde als toekomstig premier. De 35-jarige Hontsjaroek is plaatsvervangend stafchef op het kantoor van president Zelenski. Partijleider Razoemkov bevestigde afgelopen vrijdag dat hij een serieuze kandidaat is. Hij staat bekend als een harde werker, energiek, efficiënt en ambitieus. Het ontbreekt Hontsjaroek evenwel aan politieke ervaring, terwijl hij ook nog nooit een groot team heeft geleid. Hij heeft weliswaar rechten gestudeerd, maar heeft slechts beperkte ervaring als jurist.

Bronnen: Unian, Atlantic Council

Geen opmerkingen: