donderdag 18 juli 2019

Poetin wil nu álle inwoners Donbas paspoort geven

De Russische president Vladimir Poetin voert de druk richting Oekraïne maar weer eens op, ditmaal door alle inwoners van de oostelijke provincies Donetsk en Loehansk zonder al te veel voorwaarden het Russische staatsburgerschap aan te bieden, mochten ze daar trek in hebben. Het enige wat ze moeten doen is een bezoek aan het buurland brengen en daar een paspoort aanvragen.

Eerder deed hij dat aanbod al voor de inwoners van de door de separatisten bezette gebieden in de Donbas en op de door Rusland geannexeerde Krim. Ook statelozen en hun familieleden kunnen dat doen als ze al voor de annexatie op het schiereiland woonde. Er mee naar de Europese Unie reizen lijkt overigens een probleem te worden, want daar wordt overwogen deze paspoorten niet te erkennen.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski reageert ''zowel verdrietig als boos'' op Poetin's decreet om inwoners van de Donbas aan een Russisch paspoort te helpen én op het besluit van een Russische rechtbank om het voorarrest van de 24 Oekraïense zeelieden tot 24 oktober te verlengen. Het paspoort-decreet noemt Zelenski ''het opwerpen van nog meer obstakels om het oorlogsconflict te beëindigen en de reïntegratie van de Donbas te bemoeilijken''.

Als 'tegenzet' heeft hij het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd om het mogelijk te maken dat etnische Oekraïners in het buitenland - lees: Rusland - van een tweede, Oekraïense paspoort te voorzien.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: