zaterdag 13 juli 2019

112 ziet af van uitzenden 'Revealing Ukraine'

Televisiezender 112 Ukraine ziet af van het uitzenden van de documentaire 'Revealing Ukraine' van de Amerikaanse regisseur Oliver Stone. Na de aanslag met een granaatwerper vanmorgen vroeg en talloze dreigementen uit radicaal-nationalistische hoek zegt de directie van 112 niet anders te kunnen dan de documentaire te schrappen

Er wordt een beroep gedaan op president Volodimir Zelenski, het ministerie van Binnenlandse Zaken, de staatsveiligheidsdienst SBOe, het Openbaar Ministerie en de ambassadeurs van de G7-landen vanwege de vrijheid van meningsuiting die hier in het geding is.

'Revealing Ukraïne' gaat over de afgelopen vijf jaar, vanaf de Majdan-revolutie tot de gevangenneming van 24 Oekraïense marinemensen. Regisseur Oliver Stone heeft de kant van Rusland gekozen en dat blijkt ook duidelijk uit deze documentaire die de Amerikaanse rol bij de gebeurtenissen van de afgelopen vijf jaar belicht.

De Russische president Vladimir Poetin in een interview uitlegt dat de mislukte tocht van de drie Oekraïense marineschepen door de Straat van Kertsj een opzetje was van president Petro Porosjenko om de noodtoestand uit te kunnen roepen en de presidentsverkiezingen uit te te stellen vanwege zijn slechte score in opiniepeilingen. Oligarch Viktor Medvedtsjoek, een huisvriend van Poetin, krijgt ook de ruimte om zijn visie te geven op de gebeurtenissen in zijn land, terwijl in beelden van Majdan de rol van extreem-rechts bij het geweld wordt benadrukt.

De leiding van 112 Ukraine vindt echter dat er niets mis is met deze documentaire, dat er geen wetten worden overtreden en dat 'Revealing Ukraine' dus onder de vrijheid van meningsuiting dient te vallen.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: