woensdag 31 juli 2019

Patriarch Filaret roept hulp in van president Zelenski

Honorair patriarch Filaret.
Honorair patriarch Filaret wil dat president Volodimir Zelenski ingrijpt en voorkomt dat het ministerie van Justitie de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Kyivse patriarchaat definitief opheft. Hij wil namelijk het kerkgenootschap waarvan hij decennialang de geestelijk leider was weer nieuw leven inblazen, omdat hij het niet eens is met de (bij)rol die hij heeft in de nieuwe Orthodoxe kerk van Oekraïne.

''Wij hebben vernomen dat het ministerie van Justitie de registratie van onze kerk ongedaan wil maken'', schrijft de 90-jarige Filaret in een brief aan president Zelenski. Het officiële standpunt van de Orthodoxe kerk van Oekraïne is namelijk dat het Kyivse patriarchaat in deze nieuwe kerk is opgegaan en daarmee heeft opgehouden te bestaan.

Het ministerie van Cultuur heeft die zienswijze vandaag bevestigd. Filaret is het daarmee niet eens en hij wil het ministerie voor de rechter dagen. De hoogbejaarde geestelijke komt gaandeweg het conflict geïsoleerder te staan, want ook de bisschoppen van het (voormalige) Kyivse patriarchaat laten hem in de steek. Zij willen niet het risico lopen om net als Filaret buitengesloten te worden.

Bronnen: 112.ua, Unian

Geen opmerkingen: