zondag 28 juli 2019

Oekraïne goed op weg met aanleggen gasreserves

Overzicht van de ondergrondse opslagruimtes.
Klik op de afbeelding voor een grotere versie.
Het moet lukken om voor half oktober minstens 20 miljard kubieke meter aardgas ondergronds op te slaan, volgens premier Volodimir Hrojsman zou het zelfs wel 21 miljard kunnen zijn. ''Daarmee komen we dan gemakkelijk de winter door, wat Rusland ook mag besluiten'', zei hij op Radio NV. Er is een voorraad aangelegd van pakweg 15 miljard kubieke meter aardgas.

Een buffervoorraad van 17 miljard kubieke meter is nodig. Daarvan is 9 miljard voor eigen gebruik en 8 miljard om voldoende druk te houden op het transportnet voor Russisch aardgas naar Europa.

Er is nog altijd grote onzekerheid ten aanzien van Rusland. Het huidige contract voor het gastransport richting Europa loopt met de jaarwisseling af en Rusland maakt nog altijd weinig haast met het afsluiten van een nieuw contract. Dat heeft ook alles te maken met de onzekerheid rond de Nord Stream 2.

Lukt het om de pijplijn via de Baltische Zee naar Noord-Duitsland snel af te krijgen, dan heeft Rusland inderdaad geen haast en kan Oekraïne wel fluiten naar de inkomsten uit het gastransport, zo'n 1,8 miljard euro per jaar. Komt de Nord Stream 2 veel later of zelfs niet in productie en er is geen contract, dan dreigt Europa ook in de problemen te komen. Dat is ook de reden dat een aantal Europese landen nu ook al aardgasreserves aanlegt.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: