dinsdag 23 juli 2019

'Bravo voor president Zelenski en zijn partij!'

Secretaris-generaal Thorbjørn Jagland van de Europese Raad reageert ronduit enthousiast op de grote verkiezingsoverwinning van Dienaar van het Volk, de partij van president Volodimir Zelenski. ''Bravo voor president Zelenski en zijn partij! Deze verkiezingen bieden Oekraïne nieuwe hoop. Niet door corruptie geplaagde instituties die de mensen kunnen vertrouwen, dat is de weg naar een soevereine staat'', aldus Jagland op Twitter.

Woordvoerster Maja Kocijancic van buitenlandchef Federica Mogherini van de Europese Commissie reageert ingetogener, maar ook duidelijk positief. Zij zegt in een reactie op de parlementsverkiezingen dat de kiezers na de presidentiële verkiezingen van maart en april opnieuw een sterk mandaat heeft afgegeven voor de komende vijf jaar. ''Het is nu aan de nieuwe autoriteiten om aan de verwachtingen van de Oekraïners te voldoen.''

De Europese Unie blijft streven naar ''een democratisch stabiel en welvarend Oekraïne'' en verwacht dat de nieuwe regering door blijft gaan met de corruptiebestrijding en hervormingen op het gebied van energie en macro-economische stabiliteit. ''Het is belangrijk dat de Oekraïense autoriteiten de tekortkomingen aanpakt zoals die door de OVSE en de ODIHR (het Bureau voor Democratische Instellingen en Mensenrechten) zijn opgesteld, ook met het oog op de lokale verkiezingen van 2020'', aldus Kocijancic.

Bronnen: 112.ua, Unian

Geen opmerkingen: