zondag 28 juli 2019

Nord Steam 2 AG naar Europese Hof van Justitie om 'discriminatie'

Het bedrijf Nord Stream 2 AG wil dat het Europese Hof van Justitie zich uitspreekt over wat wordt gezien als 'discriminatie' jegens de pijplijn die Russisch aardgas via de Baltische Zee naar Noord-Duitsland moet brengen. De Europese Unie is tegen de aanleg van Nord Stream 2, onder meer omdat daarmee Oekraïne wordt buitengesloten als doorvoerland en het Russische bedrijf Gazprom een te dominante positie krijgt bij de Europese energievoorziening.

Gazprom heeft een meerderheidsaandeel van 51 procent in Nord Stream 2 AG, Shell (Gasunie) behoort tot de kleinere aandeelhouders. Het bedrijf noemt zichzelf ''een zorgvuldige investeerder die de eigen investeringen wil beschermen'' door naar de Europese rechter te stappen. Verder wordt aangevoerd dat pogingen om de aanleg van de Nord Stream 2 te verhinderen nadelig uitwerken ''bij het vinden van investeerders die de energietransitie moeten realiseren''.

Nord Stream 2 AG heeft niet alleen te maken met tegenwerking vanuit de Europese Unie, maar in het bijzonder ook van Denemarken al tweemaal heeft geweigerd toestemming te geven voor de aanleg van de pijplijn in de Deense territoriale wateren. Nord Stream 2 AG ziet na de tweede weigering af van een tweede aanvraag, maar probeert nu dus via het Europese Hof van Justitie alsnog voor een doorbraak te zorgen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: