dinsdag 16 juli 2019

Zelenski trekt initatief gevangenenruil naar zich toe

Er zijn gisteren en vandaag flinke stappen gezet waar het gaat om vrijlating van gevangenen. Het initiatief ligt niet langer bij de pro-Russische politicus Viktor Medvedtsjoek, maar bij president Volodimr Zelenski. Althans, dat blijkt uit de aankondiging die Vadim Pristajko vanmiddag deed tijdens een persconferentie. De plaatsvervangend stafchef van Zelenski zei dat ''binnen een maand'' een aantal gevangenen wordt vrijgelaten.

De Russische ombudsvrouw Tatjana Moskalkova wandelde gisteren binnen bij haar Oekraïense collega Ljoedmila Demisova om over het uitruilen van gevangenen te spreken. Moskalkova was in Kyiv voor de rechtszaak tegen de chef van de Oekraïense redactie van RIA Novosti en vandaag reisde Demisova naar Moskou om verder te praten met Moskalkova. Het proces tegen Kirill Vishinski werd overigens verdaagd.

Volgens Pristajko moet er nog veel geregeld worden. President Zelenski wilde tien Russen ruilen tegen tien Oekraïners, of vijftien tegen vijftien. ''We laten het niet stuklopen op aantallen. We willen ons er ook niet teveel mee bemoeien, want de kwestie ligt nu eenmaal erg gevoelig.'' Zo is het ook niet duidelijk of de 24 door Rusland gevangen genomen zeelieden bij de ruil zijn inbegrepen, of bijvoorbeeld filmregisseur Oleh Sentsov die al geruime tijd in een Russisch strafkamp zit.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: