vrijdag 19 juli 2019

De winnaars, de verliezers van komende zondag

Analist Brian Mefford, directeur van het communicatiebureau Wooden Horse Strategies in Kyiv, zet in zeven punten uiteen hoe de situatie in het parlement er na de verkiezingen van zondag uit kan zien. De ene helft van de 450 zetels gaat via partijlijsten, de andere helft via de districten. Het maakt het extra gecompliceerd om meteen al na de verkiezingsdag vast te stellen hoe het nieuwe parlement er uit gaat zien, want de partijen gaan 'op jacht' naar zoveel mogelijk districtszetels.

De populariteit van president Volodimir Zelenski heeft zijn partij Dienaar van het Volk vleugels gegeven, stelt Mefford vast. Hij verwacht 120 zetels via de partijlijst en nog eens 100 via de districten. Geen meerderheid dus, want daarvoor zijn tenminste 226 zetels nodig. De Partij van de Regio's van toenmalig president Viktor Janoekovitsj wist in 2012 een recordaantal districtszetels binnen te halen. Lukt dat Dienaar van het Volk ook, dan verkrijgt de partij wel een absolutie meerderheid.

Dan de pro-Russische partij Oppositieplatform/Voor het Leven die volgens de peilingen tegen de 15 procent van de stemmen kan halen, wat zo ongeveer overeen komt met de etnisch-Russische bevolking van Oekraïne. Met een potentiële 24 districtszetels komt de partij uit op zeker 60 parlementsleden. Voldoende om als een na grootste partij de vicevoorzitter van het parlement te leveren. Dat kan de terugkeer van Viktor Medvedtsjoek betekenen. Hij bekleedde die functie ook korte tijd in 2000-2001.

Nu ex-president Petro Porosjenko zich met zijn partij Europese Solidariteit wat bescheidener opstelt, maakt hij kans op 8 à 10 procent van de stemmen. Met de districtszetels erbij kan Europese Solidariteit op zo'n 50 zetels uit komen. Dat resultaat steekt schril af tegen de 140 zetels van weleer, maar de partij blijft wel meetellen.

De Moederlandpartij van Joelia Timosjenko komt volgens Mefford uit op 7 à 9 procent, wat haar in combinatie met een beperkt aantal districtszetels 30 parlementsleden kan opleveren. Geen resultaat waar ze blij mee zal zijn.

De Stem, de partij van zanger Svjatoslav Vakartsjoek, maakte in de afgelopen twee maanden een flinke opmars in de peilingen, van een schamele 1 procent naar bijna 10 in sommige peilingen, om vervolgens terug te vallen naar net onder de 7 procent. Holos lijkt het goed te doen in het westen van het land. Met een beetje geluk kan de partij daar nog de nodige zwevende kiezers overhalen, zoals Svoboda in 2012 en Zelfhulp in 2012 die het op de verkiezingsdag aanzienlijk beter deden dan in de peilingen. Het kan De Stem bijna 40 zetels opleveren.

Het pro-Russische Oppositieblok, waarvan het Oppositieplatform een afsplitsing is, komt in de peilingen op zo'n 2,5 procent, de helft van de kiesdrempel van 5 procent. De partij staat als eerste op het stembiljet en het concurrerende Oppositieplatform zesde. Dat kan voor verwarring zorgen, en onbedoeld voor extra stemmen voor het Oppositieblok.

Verder noemt Mefford nog Burgerpositie van oud-minister Anatoli Hritsjenko, de Radicale Partij van oproerkraaier Oleh Liasjko en Kracht en Eer van de voormalige baas van de staatsveiligheidsdienst, Ihor Smeshko. Aan het begin van de verkiezingscampagne leken ze op de kiesdrempel te halen, maar inmiddels zijn ze daar ver van verwijderd.

Tenslotte nog de partij van de huidige premier Volodimir Hrojsman. Oekraïense Strategie is bezig aan een opmars, in sommige peilingen is de aanhang verdubbeld naar 4 procent. Aangezien de Oekraïense politiek nu gedomineerd wordt door komieken, zangers, voormalige presidenten en controversiële pro-Russische politici, is het heel goed mogelijk dat veel zwevende kiezers toch nog kiezen voor de zekerheid van de langst zittende premier sinds de onafhankelijkheid. Als Oekraïense Strategie de kiesdrempel weet te overschrijden, dan kan een twaalftal zetels opleveren. Daarmee blijft Hrojsman voorlopig wel meespelen in de landelijke politiek.

Bron: Atlantic Council

Geen opmerkingen: