woensdag 17 juli 2019

Separatisten verzamelen miljoen handtekeningen voor oproep aan Zelenski

Ongeveer een miljoen handtekeningen zijn er voor een petitie om president Volodimir Zelenski er toe te bewegen om op te houden met schieten, om weer de pensioenen te gaan uitbetalen en af te zien van pogingen om een internationale vredesmacht onder de vlag van de Verenigde Naties naar Oost-Oekraïne te krijgen. Het mag duidelijk zijn: het gaat hier om een initiatief van de separatisten in de bezette gebieden als onderdeel van een actie met de hashtag #ZelenskyRecogniseDonbassChoice.

Het begon op 13 mei met een videoboodschap van een jonge inwoner van de door separatisten bezette stad Horlivka in de 'volksrepubliek' Donetsk (DPR). Bloggers uit de 'volksrepubliek' Loehansk (LPR) zetten vervolgens de website De Keus van de Donbass op om de petitie aan het adres van Zelenski te promoten. Gisteren werd in een park in Donetsk een groot bord geplaatst waarop te zien hoeveel handtekeningen er telkens bij komen.

De visie van de door Rusland aangestuurde separatisten is dat Oekraïne de oorlog is begonnen en niet van plan is om er mee te stoppen. De separatisten volgen de Russische lijn dat een vredesmacht alleen langs de frontlijn gelegerd mag worden, terwijl Oekraïne ook blauwhelmen in bezet gebied langs de grens met Rusland wil hebben om een verdere instroom van wapens en manschappen tegen te gaan. Er worden inderdaad geen pensioenen uitbetaald in de bezette gebieden, omdat de kans groot is dat het geld dan in verkeerde handen komt. Gepensioneerden kunnen hun geld wel ophalen aan de andere kant van de frontlijn, een zware opgaaf voor veel ouderen.

Bron: o.a. Loehansk Media Centre

Geen opmerkingen: