zondag 21 juli 2019

Zelenski wil Vakartsjoek premierschap aanbieden

Svjatoslav Vakartsjoek.
President Volodimir Zelenski wil Svjatoslav Vakartsjoek het premierschap aanbieden. Dat heeft hij vanavond gezegd na het bekend worden van de eerste exitpolls, waaruit blijkt dat zijn partij Dienaar van het Volk 43 à 44 procent van de stemmen kan behalen bij de parlementsverkiezingen. Vakartsjoek behaalt met zijn partij De Stem rond de 6 procent en is daarmee een goede coalitiepartner voor Zelenski.

De president verklaarde vanmorgen bij het uitbrengen van zijn stem al dat hij een premier wil die deze functie niet eerder heeft bekleed of die voorzitter van het parlement is geweest. De president sprak ook over een econoom als premier. Vakartsjoek heeft weliswaar een universitaire opleiding, maar hij promoveerde in theoretische natuurkunde en niet in economie. Het kan dus ook zijn dat niet Vakartsjoek premier wordt, maar dat hij een kandidaat uit eigen kring aandraagt.

De oprichter en zanger van de populaire band Okean Elzy heeft al wel enige politieke ervaring. Na de Oranjerevolutie zat hij ruim een jaar voor Ons Oekraïne van toenmalig president Viktor Joestsjenko in het parlement. Hij gaf in november 2008 zijn zetel op, teleurgesteld in het politieke bedrijf. Vakartsjoek zag af van deelname aan de presidentsverkiezingen, ondanks dat uit peilingen bleek dat hij het goed zou doen bij de kiezer. Zoals vandaag dus ook is gebleken.

Over Vakartsjoek als premier zei president Zelenski vanavond dat het aan Vakartsjoek is om te beslissen of hij deze post wil aanvaarden. ''Wij willen een onafhankelijk en krachtig persoon als premier, iemand die in Oekraïne en het Westen gerespecteerd wordt en die ons economisch in de goede richting kan leiden.''

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: