zaterdag 27 juli 2019

Inval corruptiebestrijders bij rechtbank in Kyiv

Rechters van de administratieve rechtbank in Kyiv hebben zich op illegale wijze bemoeid met besluiten van het Constitutionele Hof, de Hoge Raad en de benoemingscommissie voor nieuwe rechters. Ook zouden de rechters invloed hebben uitgeoefend op de besluitvorming bij ministeries en de werkzaamheden voor het Nationaal Recherchebureau.

Er waren zoveel signalen van onrechtmatig handelen, dat gisteren besloten werd tot een inval bij de administratieve rechtbank door het anticorruptiebureau NABOe en de speciale anticorruptieafdeling van het Openbaar Ministerie. Op een persconferentie werd na de inval uitleg gegeven. Het blijkt dat een aantal rechters zich in de afgelopen jaren flink hebben verrijkt door op verzoek invloed uit te oefenen op collega's.

Vooral het beïnvloeden van besluiten van het Constitutionele Hof wordt ze zwaar aangerekend. ''Dat heeft niets meer te maken met rechtspraak'', aldus Serhi Horbatjoek, directeur speciale onderzoeken van het Openbaar Ministerie. Er zijn intussen voorbeelden te over van misbruik van bevoegdheden door rechters van de administratieve rechtbank, zoals het afzien van uitleg door het Constitutionele Hof, het schrappen van ministeriële besluiten over tariefvorming.

Ook voor het opheffen van het beslag van bezittingen van ex-president Viktor Janoekovitsj en van de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Kyivse patriarchaat zouden rechters zich hebben laten betalen. Voor zover bekend zijn er nog geen rechters gearresteerd.

Bron: Unian

1 opmerking:

J.C. zei

Zou er ooit iets veranderen?