woensdag 31 juli 2019

Bohdan: 'Klitsjko heeft Kyiv niet onder controle'

Burgemeester Vitali Klitsjko van Kyiv zou z'n conclusie moeten trekken en uit zichzelf opstappen, omdat hij niet opgewassen is tegen bepaalde krachten binnen het stadsbestuur. Andri Bohdan, de stafchef van president Volodimir Zelenski, heeft dit gezegd op een persconferentie. De president wil van Klitsjko af, maar daarvoor is volgens de wet instemming van het kabinet nodig. Het kabinet heeft die toestemming nog niet gegeven, kennelijk tot ongenoegen van Bohdan.

''Ik heb tweemaal gesproken met Klitsjko, hier op kantoor. Daarbij heb ik hem tot zesmaal toe gevraagd om de mensen weg te sturen die het werkelijk voor het zeggen hebben, om alle mogelijkheden tot corruptie weg te nemen en echt een burgemeester van het volk te worden, iemand die niets te maken wil hebben met de corruptie en het mismanagement in de hoofdstad'', legde Bohdan.

Klitsjko heeft zich persoonlijk niet schuldig gemaakt aan corruptie, maar is hij in de afgelopen vijf jaar de greep verloren op het stadsbestuur. ''Burgemeester Vitali Klitsjko heeft dat zelf toegegeven. Er zijn twee, drie fractievoorzitters in de gemeenteraad waarmee hij zaken moet doen. Lukt dat niet, dan krijgt hij bij de raad niets voor elkaar. Hij begrijpt dat het niet goed gaat, maar hij zegt dat hij er niets aan kan doen. Hij maakt zich niet schuldig aan corruptie, maar maakt wel af en toe gebruik van iemands privévliegtuig'', aldus Bohdan. Om vervolgens op te merken dat hij erg veel respect heeft voor de sportman Klitsjko. Hij noemde de voormalige wereldkampioen boksen ''de trots van Oekraïne''.

Vitali Klitsjko heeft intussen teruggeslagen. Hij noemt de beweringen van Bohdan ''niets anders dan achterklap en manipulatieve speculatie'' om hem weg te krijgen als burgemeester van de hoofdstad. Dat de kritiek op zijn functioneren vanuit het kantoor van de president komt, noemt hij ''op zijn minst vreemd en zelfs incompetent''.

Vorige week zei Klitsjko te veronderstellen dat het de bedoeling is dat Oleksandr Tkatsjenko hem opvolgt. Tkatsjenko is directeur van tv-zender 1+1 waarop Zelenski als acteur triomfen vierde en aankomend parlementslid voor Dienaar van het Volk. Vitali Klitsjklo en zijn broer Vladimir hebben al een rechtszaak aangespannen tegen 1+1 vanwege de lastercampagne die de zender van oligarch Ihor Kolomojski tegen ze voert. Klitsjko is een partijgenoot van ex-president Petro Porosjenko, die hem in 2014 als burgemeester van de hoofdstad benoemde.

Bronnen: Unian, Interfax

Geen opmerkingen: