dinsdag 30 juli 2019

'Over twee, drie jaar is Zelenski's populariteit gezakt tot hooguit 10 procent'

President Volodimir Zelenski.
De man die in december 2015 al voorspelde dat de acteur Volodimir Zelenski op een dag daadwerkelijk president zou zijn, komt nu met de voorspelling dat Zelenski's populariteit snel zal verdampen als blijkt dat hij als president minder daadkrachtig is dan de president die hij speelde in de komische tv-serie Dienaar van het Volk.

Viktor Bobirenko spreekt in een interview met het persagentschap Reuters de verwachting uit dat over twee of drie jaar nog maar 8 tot 10 procent van de Oekraïners achter Zelenski staat. Dat steekt schril af tegen de 73 procent die hij in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen afgelopen april wist te behalen en ook tegen de 42 procent die zijn partij kreeg bij de parlementsverkiezingen.

Tot voor kort was de 41-jarige Zelenski ''slechts een acteur, maar nu is hij van een jongen ineens een man geworden die zich realiseert wat voor macht hij nu eigenlijk bezit'', legt Bobirenko uit. ''Zijn kracht ligt er in dat de Oekraïners in een wonder geloven. We gaan niet naar de kerk, we kijken naar de televisie en daar zien we een idool waarin we willen geloven.''

Volgens Bobirenko wachten Zelenski dezelfde problemen als zijn voorgangers. Veel kiezers hebben torenhoge verwachtingen. Zij menen dat hun president gaat zorgen voor aanzienlijk lagere woonlasten en een beter inkomen. Het zal lastig worden om dat voor elkaar te krijgen, ook al omdat het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank er helemaal niet voor voelen dat de Oekraïense regering de woonlasten weer kunstmatig omlaag brengt - lees: de overheidssubsidie weer opvoert. Ook kan Zelenski in problemen komen als het hem ondanks veelvuldige beloftes toch niet lukt om een einde te breien aan de oorlog in Oost-Oekraïne.

Wie is Bobirenko? De man is een voormalig raadslid in de stad Soemi en directeur van een denktank voor lokaal bestuur. Hij heeft echter een scherp oog voor de politieke ontwikkelingen in zijn land. Toen Viktor Janoekovitsj in 2010 nog maar enkele maanden president was, voorspelde Bobirenko dat hem wellicht hetzelfde lot beschoren zou zijn als de Roemeense president Nicolae Ceausescu die in 1989 werd afgezet en dat zelfs met zijn leven en dat van zijn vrouw moest bekopen.

In het artikel in de krant Oekrajinska Pravda van december 2015 schreef Bobirenko dat Volodimir Zelenski de politiek in zou gaan met de financiële steun van de oligarch Ihor Kolomosjki, de eigenaar van televisiezender 1+1 waaraan hij zijn populariteit als acteur te denken heeft. Zowel Zelenski als Kolomojski hebben herhaaldelijk ontkend dat de huidige president schatplichtig is aan de oligarch.

Bron: Reuters

Geen opmerkingen: