vrijdag 19 juli 2019

Oekraïne wil journalist ruilen tegen filmregisseur

De Oekraïense filmregisseur Oleh Sentsov.
President Volodimir Zelenski is bereid om de journalist Kirill Vishinski te ruilen tegen de Oekraïense filmregisseur Oleh Sentsov die al ruim vijf jaar gevangen zit in Rusland. Hij deed dit aanbod nadat het Kremlin had laten weten dat vrijlating van de redactiechef van het Russische persagentschap RIA Novosti in Kyiv ''een goede eerste stap'' zou zijn richting de vrijlating van 24 Oekraïense zeelieden.

Zelenski vindt het ongepast om de in november vorig jaar door de Russische kustwacht gevangen genomen zeelieden te ruilen, omdat hij vindt dat Rusland ze ''gewoon' vrij moet laten. Maar het ruilen van Vishinski is wat hem betreft bespreekbaar.

Vishinski wordt van landverraad beschuldigd. Hij zou zich op de Krim aan de Russische kant hebben geschaard en daarna ook de kant van de separatisten in de Donbas hebben gekozen. Vishinski werd er al voor onderscheiden door de Russische president Vladimir Poetin. Hij werd op 15 mei gearresteerd. Zijn voorarrest zou maandag aflopen, maar werd vandaag verlengd tot 19 september.

Oleh Sentsov zit een gevangenisstraf met verzwaard regime van twintig jaar uit. Hij zou volgens een Russische rechtbank voorbereidingen hebben getroffen voor een aanslag, uit protest tegen de bezetting van de Krim. Sentsov ontkent. Hij was vorig jaar maandenlang in hongerstaking, niet alleen om zijn eigen vrijlating af te dwingen maar ook die van alle andere Oekraïense gevangenen in Rusland. Hij ontving van het Europese Parlement de Sacharovprijs voor vrijheid van denken.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: