zaterdag 20 juli 2019

Nieuw staakt-het-vuren vanaf vanavond lijkt niet serieus bedoeld

Er is een nieuw bestand voor Oost-Oekraïne in aantocht, vanaf middernacht. Het is echter maar de vraag wat de waarde is van de afspraak die afgelopen woensdag in Minsk werd gemaakt. Waarom zijn de door Rusland aangestuurde separatisten er zo enthousiast over? Zozeer zelfs dat ze bereid zijn tot een definitief staakt-het-vuren.

Het lijkt alles te maken te hebben met de verkiezingen van morgen. Opnieuw een steun in de rug van Moskou en nu dus ook van de separatisten die er alle baat bij hebben dat het pro-Russische Oppositieplatform zoveel mogelijk parlementszetels verovert om druk uit te oefenen op president Volodimir Zelenski, zodat die tegemoet komt aan hun wensen.

In de afgelopen dagen werd er door de separatisten voortdurend op gehamerd dat Zelenski zijn verkiezingsbelofte waar maakt om de oorlog in de Donbas te beëindigen. Zelenski moet de voortdurende aanvallen van het Oekraïense leger stoppen, zo luidt de boodschap. Volgens de separatisten vallen zij het leger niet aan, maar schieten ze alleen terug als het leger aanvalt.

Viktor Medvedtsjoek, de grote man van het Oppositieplatform/Voor het Leven, was in de afgelopen week ook weer druk in de weer om zijn vredesplan voor de Donbas uit te venten. De nu bezette gebieden moeten terugkeren bij Oekraïne en Oekraïne moet zich weer gaan bekommeren om de Oekraïners in de bezette gebieden, ze niet langer als separatisten beschouwen. Oekraïne moet een federale staat worden, met verregaande autonomie voor de nu bezette gebieden - en liefst ook de niet bezette delen van de provincies Donetsk en Loehansk.

Medvedtsjoek's plan vond in het Europese Parlement nauwelijks gehoor, maar wel in Moskou waar president Vladimir Poetin het welwillend zou hebben aangehoord. Niet uitgesproken, maar wél bedoeld: het wordt hoog tijd dat Oekraïne meewerkt aan een oplossing voor de Donbas.

De kans is groot dat het aangekondigde staakt-het-vuren niet meer is dan een lokkertje van Moskou en de de separatisten, dat het vechten maandag gewoon weer door gaat en dat er doden en gewonden blijven vallen. Het Oekraïense leger heeft al aangekondigd dat elke aanval van de rebellen wordt beantwoord, ook na het ingaan van het bestand.

Bronnen: o.a. Unian, DAN, Lugansk Media Centre

3 opmerkingen:

Dirk en Lara zei

Beste Karel,

Volgens mijn gegevens is het in Nederland 21.00 uur als het in Kiev 22.00 uur is.


M.vr.gr.

Dirk en Lara

Dirk en Lara zei

Dat is dan inderdaad 23.00 uur bij ons, en dus middernacht in Moskou is ook middernacht in Oekraïne. Ik weet ook, dat er in de winter een tijdsverschil zit tussen Kiev en Moskou van twee uur, maar dit schijnt nu niet het geval te zijn.
M.vr.gr.
Dirk en Lara

Karel Platje zei

Rekenen is nooit mijn sterkste kant geweest...