donderdag 25 juli 2019

Video: Oekraïne legt 'Krimbrugtanker' aan de ketting

De Oekraïense staatsveiligheidsdienst SBOe heeft gisteren de Russische tanker Nika Spirit overvallen in de haven van Ismail. Het schip werd op 25 november vorig jaar gebruikt door de kustwacht van de Russische FSB om de doorgang bij de Krimbrug in de Straat van Kertsj te blokkeren voor drie Oekraïense marineschepen.

De tanker heette toen nog Neyma, maar werd omgedoopt tot Nika Spirit om geen aandacht meer te trekken. De rederij achtte het daarna kennelijk veilig genoeg om ook naar een Oekraïense haven te varen. Dat is een misrekening gebleken, want de SBOe ontdekte de naamswijziging en nam dus gisteren de tanker over.

Bij de daarop volgende doorzoeking werd bewijsmateriaal van het incident van afgelopen november veilig gesteld. De bemanningsleden werden ondervraagd. Inmiddels ligt er een verzoek tot inbeslagname van de tanker bij de rechtbank. Het is onduidelijk wat er met de bemanning van de Nika Spirit gebeurt.

De overval op de tanker komt op een precair moment. Er wordt namelijk druk onderhandeld over de vrijlating van de 24 bemanningsleden van de marineschepen Nikopol, Berdjansk en de sleepboot Jana Kapoe. Deze zeelieden werden op 25 november opgepakt en zitten sindsdien in een detentiecentrum van de Russische marine in Moskou.

De Oekraïense ombudsvrouw Ljoedmila Denisova zei gisteravond dat een akkoord over vrijlating is bereikt en dat alleen nog de formaliteiten geregeld moeten worden. Haar Russisische collega Tatjana Moskalkova ontkende dat later weer.

Ook werd gisteravond bekend dat het Oekraïense vrachtschip Lizori in de haven van de Russische stad Jeisk aan de ketting is gelegd. Alle veertien opvarenden zijn Oekraïners. Drie van hen zijn intussen vrijgelaten. De Lizori vaart onder Moldavische vlag. Het schip zou in zeer slechte staat verkeren en de bemanning heeft al een tijdlang geen loon ontvangen. De Russische vakbond van zeelieden zou om de inbeslagname hebben gevraagd.

Bronnen: Unian, 112.ua, YouTube

Geen opmerkingen: