Een door president Volodimir Zelenski aan het parlement voorgelegd wetsvoorstel om de handelingen van zijn voorganger Petro Porosjenko en alle kabinetsleden uit de afgelopen vijf jaar onder een vergrootglas te leggen, krijgt stevige kritiek van de G7. De ambassadeurs van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, Italië, Duitsland en Japan vinden het veel te ver gaan dat ze gelijk worden gesteld met de mensen die samen hebben gewerkt met de in februari 2014 afgezette president Viktor Janoekovitsj.
''Na elke verkiezingen zijn er andere machtsverhoudingen, komen er andere politici aan de macht. Dat is de norm in een democratie. Het strafrechtelijk vervolgen van degenen die in een voorgaande periode de uitvoerende en wetgevende macht hadden is dat niet'', aldus de ambassadeurs van de G7 die ook constateren dat de situatie van voor februari 2014 niet te vergelijken is met die in de afgelopen vijf jaar waarin veel hervormingen zijn doorgevoerd.
Fouten worden nu eenmaal gemaakt en verkeerd uitvallende besluiten behoren niet tot vervolging te leiden, machtsmisbruik wel. Na het afzetten van Janoekovitsj werd een Lustratiewet ingevoerd waarmee het mogelijk werd om hem en zijn ministers en topambtenaren te vervolgen. Een zelfde wet werd ook na de val van de Sovjet-Unie in meerdere landen gebruikt om communistische leiders en hun directe medewerkers ter verantwoording te roepen. Een zuiveringscomissie bepaalt of iemand zuiver op de graat is geweest.
Het door president Zelenski ingediende wetsvoorstel moet de Lustratiewet voor Janoekovitsj c.s. ook laten gelden voor de periode tussen 23 februari 2014 en 19 mei 2019 voor toenmalig president Porosjenko, alle parlementsleden, ministers, de secretaris van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad en topambtenaren.
Bron: o.a. Unian
Geen opmerkingen:
Een reactie posten