maandag 15 juli 2019

Porojenko: 24 zeelieden komen deze week vrij

Oud-president Petro Porosjenko verwacht dat de 24 zeelieden nog deze week, dus vlak voor de parlementsverkiezingen van zondag, worden vrijgelaten door Rusland. ''Ik heb de informatie dat het voor 90 procent zeker is dat ze snel vrij komen. Ik bid voor ze dat dit ook zo gebeurt'', zei Porosjenko gisteravond op tv-zender Ukraina.

''Het maakt me niet uit wie dat op zijn naam mag schrijven, wie de eer krijgt toebedeeld door Poetin. Ik wil alleen maar dat deze mannen terug naar huis kunnen'', aldus Porosjenko. Hij noemde dus niet de naam van de Oekraïense oligarch Viktor Medvedtsjoek die er met zijn Oppositieplatform/Voor het Leven ongetwijfeld van zal willen profiteren. Vanuit Rusland is de afgelopen maanden al veel gedaan om deze pro-Russische partij in het zadel te helpen. Medvedtsjoek is bovendien een huisvriend van de Russische president.

De 24 zeelieden zijn de opvarenden van de Oekraïense marineschepen Berdjansk en Nikopol die vergezeld van de sleepboot Jani Kapoe op 25 november vorig jaar door de Russische kustwacht werden beschoten en vervolgens geënterd toen ze via de Straat van Kertsj naar de havenstad Marioepol wilden varen.

De opvarenden werden gevangen genomen en naar Moskou gebracht. Daar wacht ze een rechtszaak wegens illegale grensoverschrijding, hoewel de drie marineschepen zich in internationaal water bevonden toen ze tot stoppen werden gedwongen. De Straat van Kertsj behoort tot de gezamenlijke territoriale wateren, maar Rusland heeft zich die toegeëigend na het gereedkomen van de Krimbrug naar het Russische vasteland.

De zeelieden kunnen, mochten ze worden veroordeeld, acht jaar gevangenisstraf krijgen. De Russische president Vladimir Poetin heeft steeds gezegd dat ze eerst voor de rechter moeten komen, voordat over hun terugkeer naar Oekraïne wordt beslist.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: